fbpx

Kada je pravo vrijeme za prvi posjet djeteta ortodontu?

Idealno vrijeme za prvi posjet ortodontu je u dobi između 7. i 8. godine jer tada dolazi do smjene zubića, mliječni se zamjenjuju trajnim nasljednicima. Preventivnim ortodontskim pregledom u ovoj dobi otkrivam naznake problema kako bih na vrijeme mogla korigirati sve nedostatke koji bi se u budućnosti mogli pretvoriti u puno veći problem.

Iako je većinu ortodontskih problema najbolje tretirati između 9. i 14. godine, postoje situacije u kojima je potrebna i ranija intervencija odnosno interceptivne terapija.

Cilj ovakve terapije je prepoznati i spriječiti razvoj anomalije koje mogu prerasti u puno veći problem. Pravodobnom intervencijom može se spriječiti kasnije vađenje zuba, napraviti više prostora za trajne zube, ispraviti obrnuti pregriz, riješiti sisanja prsta ili guranje jezika, poboljšati djetetov izgovor. U ostalim slučajevima preporučuju se periodični pregledi, tj. praćenje rasta i razvoja do onog trenutka kada treba započeti s terapijom.

Kako izgleda prvi ortodontski pregled?

U našoj Poliklnici prvi ortodontski pregled obavlja mr.sc.dr.med.dent. Jasminka Pevalek, spec. ortodont.

Na pregled se dolazi s ortopantomogram, odnosno rentgenom gornje i donje čeljusti, kako bi ortodont detaljno analizirao postojeći problem.

Tijekom prvog pregleda specijalist ortodont će porazgovarati s roditeljima i djetetom o njegovom problemu te napraviti klinički pregled. Nakon toga ortodont će roditelje upoznati s problemom ukoliko on postoji, s mogućim rješenjima i alternativama.

I ne zaboravite, ortodontski pregled prvi je korak prema pravilnim zubima!

© Copyright Ordinacija Pevalek 2020 | Design by web-pulse.eu