fbpx

Oralna higijena kod djece

Održavanje oralne higijene navika je koja se stječe još u djetinjstvu, a roditelji su u tome najbolji uzor svojoj djeci. Samo redovitim i pravilnim održavanjem oralne higijene može se postići zadovoljavajuća kontrola dentalnog plaka i spriječiti plakom uzrokovane bolesti (zubni karijes, gingivitis i parodontitis). Zubni karijes najčešća je kronična bolest u djece te unatoč edukaciji i dostupnosti kvalitetnih sredstava za oralnu higijenu, karijes mliječnih zuba i dalje je u porastu te predstavlja javnozdravstveni problem zbog svoje virulentnosti.

Roditelji imaju glavnu ulogu u održavanju zdravlja zubi djeteta u prvim godinama života. Oni ih potiču na stvaranje navike redovite higijene, ali ih i uče kako izgleda pravilna
higijena zuba i zašto je ona važna. Roditelji bi trebali demonstrirati pravilno četkanje zubi i poticati djecu na usvajanje i svakodnevno provođenje oralne higijene.

Većinu roditelja muči kada je poželjno započeti s oralnom higijenom kod djeteta.

Prvi mliječni zubići počinju nicati u dobi oko 4-6 mjeseci, a obično se prvi pojave prednji donji zubi. Kada dijete navrši oko 18 mjeseci, počinju nicati prvi kutnjaci.

Čim krenu, mliječni zubići se mogu četkati mekanom četkicom, veličinom prilagođenom dobi djeteta.

Smatra se da je djeci potrebna pomoć u četkanju sve do 10. godine, a s vremenom će djetetova motorika napredovati i četkanje će postati učinkovitije. Dijete svaki put pohvalite za uloženi trud, a negativnu motivaciju (zastrašivanje stomatologom) svakako izbjegavajte.

Optimalno vrijeme trajanja četkanja trebalo bi iznositi minimalno dvije minute, najmanje dva puta dnevno.

Podsjetimo, za zdravlje zubi najvažniju ulogu imaju pravilna oralna higijena i redoviti stomatološki pregledi.

Zdravlje ne možemo kupiti i baš zato moramo brinuti o njemu već od prvih godina života.

© Copyright Ordinacija Pevalek 2020 | Design by web-pulse.eu