fbpx

Čišćenje zubnog kamenca

Čišćenje zubnog kamenca izrazito je bitno kako bismo zdravlje našeg zubnog mesa, okolne kosti i zuba održali optimalnim. Kamenac nije samo estetski problem. On može biti izvor neugodnog zadaha, a bakterije koje se nalaze u njemu u velikom broju oštećuju tkivo zuba.

Zubni kamenac djeluje i na zubno meso te dovodi do upale, crvenila i krvarenja. Ukoliko je zubno meso konstantno upaljeno nastaje gingivitis koji može kronično prijeći u parodontitis (upala kosti i zubnog mesa oko zuba) te posljedično dolazimo do gubitka samih zubi.

Čišćenje zubnog kamenca sastoji se od odstranjivanja tvrdih zubnih naslaga ultrazvučnim aparatom koji svojim vibracijama bezbolno i brzo čisti zubni kamenac te spada u neinvazivne, potpuno sigurne i bezbolne postupke.

Preporuka je da pacijenti koji nemaju upalne procese niti probleme s oralnim zdravljem, dolaze na čišćenje zubnog kamenca dva puta godišnje, kako bi prevenirali potencijalne upale zubnog mesa i parodonta te nastanak karijesa.

Izbjeljivanje zuba

Zubi uslijed različitih uzroka s vremenom mogu izgubiti boju i potamniti. Te uzroke možemo naći u genetskim i degenerativnim promjenama, antibioticima, starenju kao i u učestaloj konzumaciji obojene hrane i pića, te dodataka prehrani i možemo ih podijeliti u dvije glavne skupine, unutarnji i vanjski.

Svi pripravci kojima se izbjeljuju zubi su bazirani na hidrogen peroksidu i karbamid peroksidu.

Kod unutarnjeg izbjeljivanja zuba pripravak (30-35 % hidrogen peroksid) se aplicira u kavitet na zubu, obično sa unutarnje strane zuba i radi se na avitalnim zubima i to tek kada  je korijenski kanal pravilno napunjen i izoliran od krune zuba.

Kod vanjskog izbjeljivanja zuba pripravak  se nanosi na vanjsku površinu zuba pri čemu prodire kroz caklinu i izbjeljuje zub.

Izbjeljivanje je idealan tretman za osobe koji imaju zdrave zube, a željeli bi imati ljepši osmijeh. Prije samog tretmana nužno je napraviti detaljan stomatološki pregled oralne šupljine te svih zubi i gingive. Nerijetko se preporuča čišćenje kamenca s pjeskarenjem prije samog postupka izbjeljivanja, kako bi se zubi što bolje pripremili za aplikaciju pripravka. Rezultat izbjeljivanja ovisi o stanju prirodnih zubi tj. boje zubi prije izbjeljivanja. Kod svake osobe se izbijele za nekoliko nijansi, ovisno o strukturi zuba i boji cakline. Nakon godinu do dvije zubi mogu ponovno potamniti, ali nikada ne potamne do stadija kako su bili prije izbjeljivanja.

Izbjeljivanje zubi se ne bi smjelo primjenjivati kod djece mlađe od 16 godina te trudnica i dojilja. U svim ostalim dobnim skupinama  izbjeljivanje zubi je dozvoljeno, a često i poželjno.

Načini plaćanja

U Poliklinici Pevalek postoji više načina plaćanja. Osim gotovinskog plaćanja, nudimo i mogućnost plaćanja karticama (Maestro, MasterCard i Visa), te transakcijski na naš žiro-račun.

© Copyright Ordinacija Pevalek 2020 | Design by web-pulse.eu